Γράφει: LOXAGOS BET
.
«Αξίζει ή όχι αυτή η απόδοση;»
«Μόνο αν παίζεις Value Bet, μπορείς να βγεις κερδισμένος μακροχρόνια…»
Τις παραπάνω φράσεις, που τις συναντάμε συχνά στη τζογαδόρικη πιάτσα, θα προσπαθήσω στη συνέχεια του άρθρου, να σας αποδείξω ότι λέγονται (ή ακούγονται)….για να λέγονται!
.
Τί είναι το Value Bet;
Αν το σημείο που θες να παίξεις, θεωρείς, ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επαλήθευσης απ’ ότι θεωρεί ο Μπούκμεϊκερ, τότε το σημείο είναι Value. Αν όχι, δεν είναι! Τόσο απλά…
Πως το υπολογίζω;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ορίσεις σε ποσοστό (επί τοις %) τις πιθανότητες επαλήθευσης που δίνεις σε κάποιο σημείο. Στη συνέχεια, αυτό το ποσοστό το μετατρέπεις σε απόδοση, η οποία βγαίνει από τη διαίρεση του 100 με την πιθανότητα που δίνεις. (π.χ. αν εσύ δίνεις 50% πιθανότητες επαλήθευσης κάποιου σημείου, τότε η απόδοση θα πρέπει να είναι: 100/50=2,00)
Ο τύπος που εφαρμόζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένα σημείο είναι Value, είναι ο εξής:
Value Bet = Απόδοση Σημείου / Προσωπική εκτίμηση
Στην «Απόδοση σημείου» βάζουμε την απόδοση που μας προσφέρει ο Μπούκμεϊκερ, ενώ στην «Προσωπική εκτίμηση» βάζεις την δική σου απόδοση. Αν το αποτέλεσμα του παραπάνω τύπου είναι μεγαλύτερο της μονάδας, τότε το υπό εξέταση σημείο, είναι Value Bet.
Μέχρι εδώ εύκολα…
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν! Τα όσα διάβασες πιο πάνω τα κάνουν (ή λένε ότι τα κάνουν) όλοι, με αποτέλεσμα ο καθένας να γνωρίζει αν είναι ή δεν είναι value το κάθε σημείο. Oooops! Τί έγραψα; Ο «καθένας να γνωρίζει»!
Μάλιστα…
Δηλαδή, το «τάδε» σημείο, στον «τάδε» αγώνα, αν το χαρακτηρίσω εγώ ως value, σημαίνει ότι θα είναι value και για σένα που έκανες μια διαφορετική μελέτη από μένα;
Ή βλέπεις sites που ασχολούνται με αναλύσεις στατιστικών να χαρακτηρίζουν σε κάθε κουπόνι το ποιο σημείο είναι value και το ποιο όχι! Αλήθεια; Από πότε επιλέγουμε το τί θα στοιχηματίσουμε διαβάζοντας μόνο τη στατιστική;
Διάβασα πρόσφατα (πριν λίγους μήνες) το άρθρο ενός μεγαλόtipster ο οποίος έλεγε μεταξύ άλλων: «Αποδόσεις του 1,30-1,35 απαγορεύεται δια ροπάλου να υπάρχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ». Αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν ήξερε το τί εστί value bet και εκτιμώ ότι και ο ίδιος γνώριζε πως το κοινό που απευθύνεται (σε μεγάλη πλειοψηφία), είναι στοιχηματικά ανώριμο!
Το value είναι υποκειμενικό
Το να βγάλει κάποιος πιθανότητες για ένα σημείο, είναι καθαρά υποκειμενικό. Άλλος βγάζει πιθανότητες επαλήθευσης με βάση την προϊστορία, άλλος με βάση τη φόρμα, άλλος με βάση την ειδησεογραφία, άλλος με βάση τη στατιστική, άλλος με βάση τον διαιτητή, άλλος με βάση το κίνητρο…άλλος με βάση τον κωδικό του κουπονιού του ΟΠΑΠ (ναι, το έχω δει κι αυτό: ο κωδικός 567, λέει ο τύπος, φέρνει περισσότερους «άσους»).
Ο καθένας μπορεί να δώσει πιθανότητες επαλήθευσης κάποιου σημείου. Άρα, και ο καθένας από εμάς μπορεί να εντοπίσει αν είναι ή όχι value το κάθε σημείο! Το να σου πω εγώ ότι το «over» στο Μάλμε – Έρεμπρο είναι value, είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει αποκλειστικά με την δική μου προσέγγιση του παιχνιδιού. Για την δική σου μελέτη μπορεί να μην είναι value. Αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί τώρα, είναι το τί είδους μελέτη έχω κάνει εγώ και το τί είδους μελέτη έχεις κάνει εσύ. Που βασίστηκα εγώ; Που βασίστηκες εσύ;
Το τελικό αποτέλεσμα θα δείξει την ποιότητα της δουλειά που κάναμε προκειμένου να βγάλουμε πιθανότητες επαλήθευσης (άρα και να χαρακτηρίσουμε value, ή μή, ένα σημείο). Το μεγάλο ιστορικό των στοιχημάτων θα μας δείξει αν η δουλειά που κάνουμε είναι σωστή ή λάθος. Αν είναι λάθος, πρέπει να βελτιώσουμε την μέθοδο που καταλήγουμε στα ποσοστά επαλήθευσης προσεγγίζοντας διαφορετικά δεδομένα.