Free TipsFree WolfTicketΕιδήσεις

Κορωνοϊός: Πανευρωπαϊκός συναγερμός, που εφαρμόζεται lockdown!

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι πιθανόν να γίνουν κατά «το πρώτο τρίμηνο του 2021», στο πλαίσιο ενός «αισιόδοξου» σεναρίου, δήλωσε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνέντευξή της στο AFP.

Η κατάσταση στο μέτωπο της επιδημίας στην Ευρώπη είναι «πολύ πολύ ανησυχητική» και «όλοι οι δείκτες κινούνται προς την κακή κατεύθυνση», δήλωσε χθες η Άντρεα Αμόν, καλώντας του Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τους ισχύοντες περιορισμούς, «όσο δύσκολο κι αν είναι». Στην παρούσα κατάσταση «είναι πιθανόν να χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων» σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, προειδοποιεί η διευθύντρια του ECDC.

Μακρύς και αβέβαιος ο δρόμος προς τους εμβολιασμούς

Όσο για τον δρόμο προς τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, είναι ακόμη μακρύς και αβέβαιος και «μπορεί να χρειασθεί λίγους μήνες», λέει. «Αν είμαστε αισιόδοξοι, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ακριβής», δήλωσε η Αμόν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο στον οποίο τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της Pfizer για το νέο εμβόλιο «είναι φυσικά πολλά υποσχόμενη», ωστόσο «πρόκειται για μία ανακοίνωση Τύπου και όχι για αξιολόγηση από ομότιμους κριτές. Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τελική αξιολόγηση», τόνισε. Μετά την ολοκλήρωση της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να δώσει -ή όχι- έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου, υπενθυμίζει η διευθύντρια του ECDC.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη δείχνει να λαμβάνει δυσάρεστη τροπή, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να λαμβάνουν νέα, πιο αυστηρά μέτρα.

Αναλυτικά:

Κύπρος

Η Κύπρος ανακοίνωσε τοπικά lockdowns σε Λεμεσό και Πάφο. Τα τοπικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από και προς τις πόλεις αυτές και μια νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σουηδία

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόβεν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση αλκοόλ σε εθνικό επίπεδο μετά τις 22:00 σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από τις 20 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού. Η Σουηδία γνώρισε ρεκόρ αριθμό νέων μολύνσεων από κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που επιβαρύνει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και τους θαλάμους εντατικής θεραπείας.

Ισπανία

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ισπανία αυξήθηκε σε πάνω από 40.000, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 1,4 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό των νέων κρουσμάτων συνέχισε να αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Περαιτέρω 349 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 40.105 στην Ισπανία -την τέταρτη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η Ισπανία θα απαιτεί αρνητικό τεστ Covid-19 για όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες με υψηλό κίνδυνο για κορωνοϊό από τις 23 Νοεμβρίου. Οι επισκέπτες θα πρέπει να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία για ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR εντός των προηγούμενων 72 ωρών για να τους δοθεί άδεια εισόδου.

Ιταλία

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο, και ενώ η χώρα έχει τεθεί σε lockdown.

Σλοβακία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το υπόλοιπο του έτους, ώστε να καταπολεμήσει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Γαλλία

Η Γαλλία είναι πλέον η χειρότερα πληττόμενη χώρα από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Η χώρα ανέφερε 35.879 νέα κρούσματα την Τετάρτη, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1.865.538 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα βρίσκεται σχεδόν δύο εβδομάδες υπό νέο lockdown. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι αναζητούν βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τα γηροκομεία στη Γαλλία.

Γερμανία

Η Γερμανία κατέγραψε 21.866 νέα κρούσματα σε 24 ώρες και 215 θανάτους. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι αναμένει πως οι περιορισμοί θα συνεχιστούν όλο τον χειμώνα και ότι δεν αναμένει πως η ζωή θα επανέλθει στο φυσιολογικό τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ακόμη κι αν πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων. «Δεν βλέπω συγκεντρώσεις με περισσότερα από 10 ή 15 άτομα να επιτρέπονται αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο RBB.

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινοποίησε σε :

Παρόμοια άρθρα

Back to top button